Wednesday, June 23, 2010

Uleiuri esentiale. Despre Lavanda


Folosirea uleiurilor esenţiale în săpun. Lavanda.

Uleiurile esentiale au fost folosite în săpun cu sute de ani in urma cu scopul de a curata, vindeca si parfuma pielea.

Un ulei esenţial este un lichid concentrat conţinând compuşi aromatici volatili obţinuti din plante.


Când vă decideţi să utilizaţi uleiuri esenţiale ar trebui să va informati despre acestea pentru a le folosi în condiţii de siguranţă.

Denumirea în limba latină a uleiului esential (UE)  indica  numele plantei specifice de la  care provine si de asemenea partea plantei folosită. Spre exemplu, din  portocalul amar se folosesc atat frunzele cat si fructele pentru a face UE, rezultand uleiuri diferite atat din punct de vedere terapuetic cat si aromatic.  Astfel, uleiul esenţial obţinut din coaja de portocala amara are denumirea comună de Bergamot( in latină numele de Bergamia Risso) , în timp ce din frunzele sale se produce un ulei esenţial diferit, Pettigrain (denumirea în limba latină - Citrus Aurantifolia). Deşi ambele uleiuri provin din aceeasi planta, acestea au proprietăţi complet diferite.

Sa luam exemplul uleiului esential de Lavanda. Sub aceeasi denumire, se pot gasi doua uleiuri esentiale de lavanda total diferite. ( Termenul de 'lavanda' vine din latina- "lavare" - a se spala. )

Lavandula Officinales Augustofolia este lavanda pura, cu un conţinut ridicat de ester şi o aromă dulce. Aceasta este cultivata la altitudini mari în Franţa. Cand ne gandim la aplicaţii tradiţionale pentru aromaterapie , stim ca acest ulei de lavanda este foarte des folosit, fiind chiar foarte scump.

În schimb, Lavandula Latifolia ( lavanda spic sau levantica) creste la altitudini mai mici şi are o notă de camfor puternica. Uleiul sau esential este mai ieftin şi este utilizat pe scară largă în săpunuri. Deşi prezinta unele dintre beneficiile terapeutice ale lavandei pure, are mai mult camfor şi mai putin ester. 

Cu toate acestea, putem spune ca toate tipurile de Lavanda au calităţi terapeutice, dar în grade diferite. Unele dintre aceste proprietăţi sunt: 

sedativ / stimulent 
antimicrobian
antifungic
astringent 
antispasmodic 

Lavandula Intermedia (Lavandin) este o încrucişare între  levanda pura  şi lavanda spic. Ea are mai multe variatii, precum Super, Grosso şi Abrialis şi este utilizată frecvent de către producatorii de sapun . Desi Lavandina este mai puternică decât părinţii săi, mai abundenta şi mai ieftina,  aroma sa nu este foarte stabilă, deoarece este un amestec. Nu are calităţile relaxante ale lavandei pure şi, prin urmare, acţionează ca un stimulent. Mulţi producatori care folosesc acest tip de lavandă în săpunurile lor nu-şi dau seama că produsul finit are un efect stimulent, mai degrabă decât unul relaxant. Acesta este motivul pentru care ar trebui să facă o cercetare detaliată înainte de a folosi uleiuri esenţiale în acest gen de aplicaţii. Este recomandat ca amestecul uleiurilor esenţiale in reteta sapunurilor sau pentru masaje sa fie facut de către un aromaterapeut. 


Regiunile din care provine planta si respectiv uleiul este de asemenea foarte important. Un ulei de lavanda crescuta într-o anumita regiune a lumii poate avea o aromă diferita decat un ulei de lavanda cultivata în alte părţi. Deci, orice furnizor de bună credinta ar trebui să divulge aceste informaţii. Există multi factori pentru a stabili calitatea unui ulei esential, de la tipurile de sol ale plantelor pana la condiţiile meteorologice şi metoda de extracţie. Unele tipuri de extracţie chimice ale uleiului lasă reziduuri în ulei, care pot fi detectate de către un nas cu experienţă. 


Punctul de aprindere al uleiului esential sau punctul de aprindere al unui lichid volatil este cea mai mică temperatură la care se poate vaporiza pentru a forma un amestec inflamabil în aer. Punctul de aprindere este util mai ales în producerea de sapun deoarece cunoaşterea punctului de aprindere ne ajuta să stabilim mai multe lucruri: 1. dacă se utilizează un amestec în loc de o singură notă, 2. la ce punct din amestecul săpunului se adăuga uleiul esenţial şi 3. dacă se poate utiliza acel tip de ulei. 

Punctul de aprindere al uleiului esential de lavanda este de aproximativ 65C şi dacă se adaugă in amestecul de săpun spre final, cand temperatura a scazut mult sub aceasta valoare, este foarte probabil ca aroma va dura mai mult.  Pentru a aduce acest punct de aprindere la un nivel mai scazut,  putem amesteca uleiul de lavanda cu un ulei esenţial cu un punct de aprindere mai mare, cum ar fi cel de Geraniu sau Vetiver.

No comments:

Post a Comment